Energiek in warme tijden we geven 8 verkoelende tipsEr worden tropische temperaturen verwacht! De komende dagen kan de temperatuur oplopen tot 35 graden. Fijn voor wie vrij is, maar er zijn genoeg mensen die moeten werken. En dat is in de warmte niet altijd een pretje. Hoe houden uw medewerkers het hoofd koel tijdens het werk: 8 verkoelende tips.

De effecten van warmte

De stijging van de temperatuur heeft effect op de productiviteit. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden stijgt, daalt de productiviteit met zo’n 2% per graad. Daarbij neemt ook het concentratievermogen af. Dit vormt een extra risico bij werknemers met functies waarbij concentratie en aandacht belangrijk zijn.

Als werkgever bent u verplicht uw medewerkers een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Ook in het geval van hitte. Met onderstaande tips blijven uw mensen inzetbaar, ook in de zomer.

Zo houdt iedereen zijn hoofd koel:
1. Drink voldoende water. Door de warmte ga je zweten. En naast vocht, verlies je dan ook energie. En dat geeft ons sneller een vermoeid gevoel. Het advies is lauwwarme thee, ijskoud water wordt afgeraden.
2. Bespreek de mogelijkheden van een tropenrooster. Kan er eerder begonnen worden?
3. Neem vaker even pauze, zeker wanneer je bezig bent met zwaar werk.
4. Zorg voor goede ventilatie op de werkplek.
5. Zet apparaten die veel warmte produceren zoveel mogelijk uit, en minder verlichting aan.
6. Wees niet zuinig met kruiden. Van pittig eten ga je zweten. Zo raakt je lichaam warmte kwijt. Vul dit vochtverlies uiteraard wel weer aan met genoeg drinken.
7. Draag luchtige kleding.
8. Bescherm je huid als je buiten werkt. Pet, t-shirt, zonnebrandcrème en in het ideale geval ook schaduw.

Nationaal hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangekondigd dat het Nationaal Hitteplan vandaag in werking treedt. Dit plan is er om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken als het erg warm wordt. Dit betekent dat er op zijn minst vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden verwacht wordt. De meest kwetsbare groepen zijn ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

 

Beeld: Goudse.nl

8 verkoelende tips: energiek in warme tijden
Voor het laatst bijgewerkt op: 5 november 2015 door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *